Sidor

tisdag 11 april 2017

Sophie Scholls korta liv.

Boken utspelar sig mellan 1933 och 1945 dvs efter första världskriget. Och handlar om Sophie och hennes familj bodde i Ulm i Tyskland men under andra världskriget så flyttade hon till München. Boken handlar också om Sophie hennes 2 bröder Hans och Werner, hennes syster och hennes föräldrar. Hennes bror Hans var väldigt lik Sophie de vill säga att han var väldigt modig.  När NSDAP fick makten och vann valet i Tyskland så från början blev Sophie och hennes syskon, lik alla ungdomar tvungna att gå med i den nazistiska ungdomsförbundet. Det var med propagandan som nazisterna försökte att ta över ungdomarnas politiska tänkande, de ville få ungdomarna att tycka att krig var något bra, Hitler den store som alla skulle respektera och judar som skulle frysas ut ur samhället. Men till skillnad från andra så började Sophie och hennes broder Hans utforskade propagandan och började skilja på sanning och propaganda
.
 Dvs att de kom på att Hitler försökte ”manipulera” folket om få dem att tycka som han. Och de var kort efter detta som de startade motståndsrörelsen ”Vita rosen” som skulle försöka sätta stopp för Hitler. Under denna tid som vita rosen fanns så blev den större å större och de hände en massa spännande saker på vägen, men om ni vill veta vad så får ni läsa den själv. Sen så plötsligt en dag när de började sprida reklam om att NSDAP var dåligt så vart de påkomna och arresterade. De satt och argumenterade med poliser och liknande i flera dagar. Både Sophie och hennes bror och syster som vart arrestrerade var båda väldigt modiga och de var inte rädda ett dugg. Och tillslut fick de deras dom. Det som hände efter det får ni ta reda på själva genom att läsa boken.

Boken är skriven på ett väldigt bra sätt och den är riktigt spännande och jag personligen levde mig in i boken riktigt bra. Den var ganska lättläst också men den hade en väldigt djup och bra historia. Och som sagt ovanför så utspelar sig boken i Tyskland under andra världskriget och miljön är väldigt bra beskriven. Boken är egentligen en dokumentär om Sophies liv och jag skulle säga att den är absolut läsvärd. Jag skulle betygsätta boken ungefär 7.5/10 och budskapet i boken tycker jag är att man aldrig ska ge upp och tro på sig själv in i det sista. Nu kanske detta var lite extremt i detta fall men det skulle jag säga att budskapet är.


//Linus.B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar